Ostokartat ovat helppo ja kätevä ratkaisu. Kun hyvän kartan on kerran ostanut, siitä voi tuleville retkille napata kopiokoneella helposti uuden kartan. Näin alkuperäinen pysyy priimakunnossa loputtomiin. Suomesta saa kyllä kattavasti ostokarttoja, mutta laatu ja mittakaava-valikoima vaihtelevat. Ison mittakaavan laadukas maastokartta on erityisesti hyvä sijoitus, koska yhdelle ainoalle karttalehdelle mahtuu laajoja erämaa-alueita useiden retkien tarpeiksi. Kesän vaelluksella käytän Hammastunturin erämaassa ja Lemmenjoen Kansallispuistossa kopioita Karttakeskuksen kartoista mittakaavaltaan 1:100 000. Finnmarkista puolestaan en kertakaikkiaan löydä järkeviä kaupallisia karttoja. Lisäksi Pöyrisjärven ja Vätsärin erämaista kyllä löytyy ostokarttoja, mutta niissä juurikin laatu tai mittakaava jättävät toivomisen varaa. Täytyy siis turvautua toiseen menetelmään eli karttatehtailuun netin ilmaisten karttatietokantojen avulla.
Netistä löytyy nykyään todella hyvin karttoja monessa mittakaavassa: esimerkkeinä Retkikartta, Norgeskart ja Länskarta. Ongelmaksi muodostuu se, että näiden sivustojen tarjoamat karttatulosteet eivät ole kovin käytännöllisiä pitkälle retkelle. Onneksi netistä löytyy myös ilmaisohjelmia, joilla näistä tietokannoista saa helposti tehtailtua juuri sellaisia karttoja kuin tarve vaatii ja ihan ilmaiseksi. Haittapuolena on oikeastaan vain tietokone-kikkailussa menetetty aika. Yhden etapin karttojen tekemiseen menee omilla vaatimattomilla tietokonetaidoillani noin yksi arki-ilta.
Fetch-mapilla tehty kartta Pöyrisjärven erämaasta. Klikkaamalla kartan saa isommaksi. |
Koska fetch_map toimii vain Suomen kartoille, täytyy löytää konsti saada tehtyä karttoja myös Norjan puolelta. Tähän käytän ohjelmaa nimeltä MapGrabber. MapGrabber kykenee tekemään halutun kokoisia karttoja nettisivujen vieritettävistä kartoista. Norjan karttoja olen tehnyt norgeskart.no- nettisivuston avulla. Ohjelman käyttöliittymä on erittäin yksinkertainen: näytöllä olevalle kartalle merkitään leikattavan alueen vasen yläkulma ja oikea alakulma. Lisäksi ohjelmalle kerrotaan, kuinka monta valitun kokoista aluetta valmiiseen karttaan tulee sivu-ja pystysuunnassa. Sen jälkeen ohjelma hoitaa loput. Valitettavasti MapGrabberilla on fetch_mapiin verrattuna vaikeampi säätää kartan mittakaavaa ja kartalle päätyvää aluetta. Riittävällä säätämisellä saa kuitenkin aikaan kelvollista jälkeä. Toisaalta MapGrabber on huomattavasti nopeampi.
MapGrabberilla tehty kartta osasta Övre Anarjohkan kansallispuistoa Finnmarkissa. |
Kaikenkaikkiaan karttakysymykset on Suurvaelluksen osalta nyt ratkottu. A3- kokoisia karttoja tulee tietysti aika iso kasa. Onneksi etappien kartat voi kätevästi ripotella vastaaviin ruokalaatikoihin, joten mukana ei tarvitse sentään kuljettaa koko Pohjois-Skandinavian atlasta. Karttoihini Suomen maastoista olen todella tyytyväinen: yksityiskohtia löytyy hyvin ja mittakaavat ovat sopivat. Kartat Norjasta eivät ole niin hyviä, mutta kuitenkin kelvollisia. Isot käyrävälit ja Suomen karttoihin verrattuna vähäiset yksityiskohdat tulevat vaatimaan tarkkuutta suunnistettaessa Eteläisen Finnmarkin tasaisemmissa maastoissa. Edessä voi siis olla mukava ja mielenkiintoinen suunnistushaaste! Kartan ja kompassin tuijottelua odotellessa...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti